Strona główna » Ile wody potrzeba do wyprodukowania 1 kg mięsa?

Ile wody potrzeba do wyprodukowania 1 kg mięsa?

Czy zużywamy więcej wody jedząc niż pijąc? To bardzo proste – musimy wziąć pod uwagę także wodę zużytą do produkcji żywności.

Na stronie organizacji Water Footprint Network możemy porównać ilości wody potrzebne do wytworzenia poszczególnych produktów roślinnych czy zwierzęcych w przeliczeniu na kilogramy, kilokalorie czy ilość białka. Generalnie ślad wodny produktów odzwierzęcych jest większy niż produktów roślinnych. Wśród wszystkich produktów odzwierzęcych, zarówno proporcjonalnie, jak i w liczbach bezwzględnych, najwięcej wody pochłania produkcja wołowiny.

Ile wody kosztuje wyprodukowanie 1 kg wołowiny?

Opierając się na badaniach przygotowanych przez pismo The Guardian, produkcja 1 kg wołowiny pochłania 15 000 litrów wody.

Kilka innych przykładów: do produkcji 1 kg wieprzowiny potrzebujemy ok 6 000 litrów wody, z kolei produkcja 1 kg mięsa drobiowego pochłania ok 4 300 litrów wody.

Woda zużyta do produkcji mięsa w dużej części wraca ponownie do atmosfery.

Globalnie aż 70 procent wody wykorzystywanej przez ludzi pochłania rolnictwo. Dopiero na drugim miejscu znajduje się przemysł – 20 procent, a na samym końcu gospodarstwa domowe – pozostałe 10 procent. W wielu miejscach na świecie występuje niedobór wody słodkiej, obniża się poziom wody w rzekach i zbiornikach podziemnych, takich jak Ogallala w Stanach Zjednoczonych. Woda słodka przestała być zasobem odnawialnym – zużywamy jej więcej i szybciej, niż jest w stanie się odtworzyć. Rośnie nie tylko ludzka populacja (przewiduje się 9 miliardów w 2050 roku), ale także jej apetyt na produkty odzwierzęce, których wytworzenie pochłania dużo więcej wody niż uprawa roślin przeznaczonych do spożycia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *