Strona z ciekawostkami. Fakty i mity. Czy wiesz, że? Pogromcy mitów.

Ile wody potrzeba do wyprodukowania 1 kg mięsa?

Czy zużywamy więcej wody jedząc niż pijąc? To bardzo proste – musimy wziąć pod uwagę także wodę zużytą do produkcji żywności.

Na stronie organizacji Water Footprint Network możemy porównać ilości wody potrzebne do wytworzenia poszczególnych produktów roślinnych czy zwierzęcych w przeliczeniu na kilogramy, kilokalorie czy ilość białka. Generalnie ślad wodny produktów odzwierzęcych jest większy niż produktów roślinnych. Wśród wszystkich produktów odzwierzęcych, zarówno proporcjonalnie, jak i w liczbach bezwzględnych, najwięcej wody pochłania produkcja wołowiny.

Ile wody kosztuje wyprodukowanie 1 kg wołowiny?

Opierając się na badaniach przygotowanych przez pismo The Guardian, produkcja 1 kg wołowiny pochłania 15 000 litrów wody.

Kilka innych przykładów: do produkcji 1 kg wieprzowiny potrzebujemy ok 6 000 litrów wody, z kolei produkcja 1 kg mięsa drobiowego pochłania ok 4 300 litrów wody.

Woda zużyta do produkcji mięsa w dużej części wraca ponownie do atmosfery.

Globalnie aż 70 procent wody wykorzystywanej przez ludzi pochłania rolnictwo. Dopiero na drugim miejscu znajduje się przemysł – 20 procent, a na samym końcu gospodarstwa domowe – pozostałe 10 procent. W wielu miejscach na świecie występuje niedobór wody słodkiej, obniża się poziom wody w rzekach i zbiornikach podziemnych, takich jak Ogallala w Stanach Zjednoczonych. Woda słodka przestała być zasobem odnawialnym – zużywamy jej więcej i szybciej, niż jest w stanie się odtworzyć. Rośnie nie tylko ludzka populacja (przewiduje się 9 miliardów w 2050 roku), ale także jej apetyt na produkty odzwierzęce, których wytworzenie pochłania dużo więcej wody niż uprawa roślin przeznaczonych do spożycia.

Czy ta ciekawostka jest interesująca?
Jeśli spodobał Ci się artykuł, udostępnij go
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x